Schade door brand bij de buren

De meeste woningen in Nederland zijn niet vrijstaand en dus in direct contact met buren. Normaal gesproken hoeft dit natuurlijk geen probleem te zijn, maar u kunt wel flink schade oplopen door een brand bij uw buren. De brand kan overslaan met alle gevolgen van dien. Wat zijn de gangbare procedures om een vergoeding van de verzekering te ontvangen?

Wij helpen u in dit artikel met praktische informatie omtrent dit onderwerp maar bieden u ook hulp bij het verkrijgen van de juiste vergoeding in geval van een brandschade door uw buren. Dit doen wij door uw schade onafhankelijk vast te stellen en door met uw verzekeraar in gesprek te gaan.

Brandschade door de buren en ik heb een koopwoning

Heeft u een koopwoning waar nog een hypotheek op rust? In dat geval bent u verplicht om een verzekering te hebben voor de opstal. Is uw woning hypotheekvrij, dan is een opstalverzekering optioneel. Waarom geven wij u deze informatie? Uw eigen opstalverzekering is namelijk de verzekering die u moet aanspreken voor schade aan uw muren, plafonds en vastgelijmde vloeren. Uw opstalverzekering zal deze schade vergoeden en op de achtergrond zal uw verzekering proberen de schade te verhalen op de opstalverzekering van uw buren. Hier merkt u verder niets van.

Bellen voor hulp bij brandschade
Wat is de oorzaak van uw brandschade? *

Wij helpen u met het vaststellen van brandschade. Schakel ons in om er achter te komen of u de juiste vergoeding ontvangt. Let op: Onze expertise is alleen kosteloos voor particulieren met een inboedel- of opstalverzekering.

Bent u verzekerd? *
Is de schade-expert langs geweest? *
Wilt u uw schade toelichten? *

Ik heb een huurwoning

Bij een huurwoning is de verhuurder degene die verantwoordelijk is voor de opstalverzekering. U zult dus contact moeten zoeken met de verhuurder over de aangerichte schade aan de opstal. Dat kan een particuliere verhuurder zijn, maar bijvoorbeeld ook een woningbouwvereniging.

Schade aan de inboedel

Zo’n brand door de buren kan behalve schade aan uw opstal, ook schade aan uw inboedel veroorzaken. Een inboedelverzekering is altijd een optionele verzekering, zowel voor eigenaren als huurders. Heeft u geen inboedelverzekering afgesloten maar wel inboedelschade opgelopen door de brand van uw buren? Dan kunt u hen aansprakelijk stellen. Uw buren kunnen dan hun aansprakelijkheidsverzekering inschakelen.

Hebben zij deze niet, dan zullen zij de schade uit eigen zak moeten betalen. In veel gevallen is het dan wel nodig om een proces bij de rechtbank te starten. Is de schade niet al te groot, dan kunt u er ook voor kiezen hier vanaf te zien en onderling iets anders te regelen. Een proces bij de rechtbank tegen uw buren kan in veel gevallen een onprettige omgang veroorzaken waardoor de kwaliteit van het wonen kan verslechteren.

Onze hulp bij brandschade door de buren

Hoe de situatie er ook bij staat, onze hulp door middel van contra-expertise helpt u in bijna alle gevallen verder. Denk bijvoorbeeld aan het heen-en-weer gestuurd worden door een verzekeraar. Wat dacht u van een onwillige verzekeraar die de schade niet wil vergoeden, of juist een veel te lage vergoeding wil betalen? Ook horen wij wel eens klachten dat de communicatie met de verzekeraar totaal niet is zoals het zou moeten zijn. In al deze situaties kunnen wij u helpen. Ons doel is om voor u de juiste vergoeding te regelen vanwege de brand die vanuit uw buren is ontstaan. Velen zijn u al voorgegaan, wacht dus niet langer en bel ons vrijblijvend of meld uw schade via deze website.

Deel deze informatie

Onze artikelen

Artikelen gerelateerd aan brandschade in of rondom de woning. We geven informatie over wat u kunt doen, wat een contra-expert voor u kan doen en hoe we ervoor zorgen dat u een geoptimaliseerde schadevergoeding ontvangt die beter bij uw schade past.