Brandverzekering

De brandverzekering helpt je bij schade door brand en nog veel meer zoals de gevolgschade door een storm of lekkage. De term brandverzekering is daarom achterhaald, omdat het de lading niet dekt. Tegenwoordig gebruiken verzekeraars termen zoals inboedelverzekering of opstalverzekering.

Brandverzekering voor het huis

Ben je tegenwoordig op zoek naar een brandverzekering voor het huis, dan zullen verzekeraars je een inboedel- en of opstalverzekering adviseren. Wij raden aan om beide verzekeringen af te sluiten, maar de inboedelverzekering is niet verplicht. Huiseigenaren met een hypotheek zijn verplicht om een opstalverzekering voor het huis af te sluiten. Met beide verzekeringen ben je voor alle mogelijke schade in huis verzekerd, anders niet.

Bellen voor hulp bij brandschade
Wat is de oorzaak van uw brandschade? *

Wij helpen u met het vaststellen van brandschade. Schakel ons in om er achter te komen of u de juiste vergoeding ontvangt. Let op: Onze expertise is alleen kosteloos voor particulieren met een inboedel- of opstalverzekering.

Bent u verzekerd? *
Is de schade-expert langs geweest? *
Wilt u uw schade toelichten? *

Rookmelder verplicht voor brandverzekering?

Veel huishoudens hebben nog geen rookmelder in hun huis, terwijl deze wettelijk gezien al wel verplicht is sinds 1 juli 2022. Desondanks wordt een brandschade zonder dat er een rookmelder aanwezig is, wel gedekt. Verzekeraars kunnen hier in de toekomst een ander beleid voor voeren.

U kunt wel een boete krijgen van de gemeente als u geen rookmelder(s) heeft laten plaatsen. Gemeentes zijn verantwoordelijk voor de handhaving hiervan.

Hoeveel betaal je per jaar voor een brandverzekering

Hoeveel je per jaar betaald voor een brandverzekering is afhankelijk van de gekozen dekking, de verzekeraar en of je kiest voor extra pakketten. Kies je voor een optimale dekken voor inboedel en opstal, dat zit je meestal op een bedrag van rond de €35,- per maand. Per jaar komt dat neer op zo’n €420,-. Dat is relatief gezien een laag bedrag voor de verzekering van ál uw spullen tegen brand-, water- en inbraakschade.

Extra hulp met een brandverzekering

Met een brandverzekering, of dit nu een opstal- of inboedelverzekering betreft, heeft u de mogelijkheid om kosteloos een contra-expert in te schakelen. Een contra-expert helpt u met het onafhankelijk beoordelen van de brandschade. Wij zijn zo’n contra-expertisebureau. Als u het niet eens bent met de schade-expert van de verzekeraar, kunt u onze contra-expert inschakelen. Wij stellen de brandschade dan opnieuw vast en gaan in overleg met de schade-expert van uw brandverzekering.

Schadeclaim indienen op de brandverzekering

Heeft u te maken met brandschade, bijvoorbeeld door een keukenbrand, dan dient hiervoor een schadeclaim worden ingediend bij uw verzekeraar. Als het echt een grote brand betreft, dan is Stichting Salvage direct na of tijdens de brand bij u langs geweest voor de eerste praktische hulp. Bijvoorbeeld het melden van de brandschade bij uw brandverzekering. Zij zijn dan op de hoogte en de schade-expert van de verzekering zal in veel gevallen contact met u opnemen.

Is Stichting Salvage niet bij u langs geweest, maar heeft u wel te maken met brandschade? Dan zult u de brandschade zelf kenbaar moeten maken bij uw verzekeraar. U heeft bij bijna alle verzekeraars de mogelijkheid om de schade telefonisch of online te melden. Wij raden u aan om dit zo snel mogelijk te doen.

Contra-expertise inschakelen

Verloopt de communicatie niet soepel of heeft u te maken met een onwillige verzekeraar die niet meewerkt? Dan is de extra hulp van onze contra-expert een uitkomst. Sowieso wordt het inschakelen van onze contra-expert altijd aangeraden bij grote branden. Wij zorgen er namelijk voor dat u de juiste vergoeding ontvangt voor de schade. Het is bij grote brandschades áltijd raadzaam om er een extra paar ogen naar te laten kijken. Zo weet u zeker dat u bij het herstel geen verrassingen tegenkomt. Niets is zo vervelend als het tegenkomen van nóg meer schade terwijl u al akkoord bent gegaan met de vergoeding die de brandverzekering u heeft aangeboden.

Heeft u een brandverzekering en heeft u thuis te maken gehad met brand? Dan helpen wij u graag met het ontvangen van de juiste schadevergoeding. Meld uw schade vandaag nog.

Deel deze informatie

Onze artikelen

Artikelen gerelateerd aan brandschade in of rondom de woning. We geven informatie over wat u kunt doen, wat een contra-expert voor u kan doen en hoe we ervoor zorgen dat u een geoptimaliseerde schadevergoeding ontvangt die beter bij uw schade past.