Oorzaken van woningbrand

U wenst het niemand toe, maar het gebeurt soms wel: een woningbrand. Er zijn wel duizend verschillende oorzaken mogelijk, maar een aantal oorzaken van woningbrand steken er met kop en schouders boven uit. Wat komt er allemaal op gang wanneer een woningbrand is ontstaan en waar moet u allemaal rekening mee houden? We bespreken het in dit artikel.

Oorzaken van woningbrand

De oorzaken van woningbranden zijn in een viertal hoofdcategorieën te verdelen. Namelijk:

  • Elektrische apparatuur
  • De CV-ketel en meterkast
  • Koken op gas
  • Open vuur zoals de open haard, sigaretten of kaarsen.
Bellen voor hulp bij brandschade
Wat is de oorzaak van uw brandschade? *

Wij helpen u met het vaststellen van brandschade. Schakel ons in om er achter te komen of u de juiste vergoeding ontvangt. Let op: Onze expertise is alleen kosteloos voor particulieren met een inboedel- of opstalverzekering.

Bent u verzekerd? *
Is de schade-expert langs geweest? *
Wilt u uw schade toelichten? *

Elektrische apparatuur

Onder de elektrische apparatuur is de droger het meest brandgevaarlijk. Het pluizenfilter moet na iedere droogbeurt worden schoongemaakt. Doe je dat niet, dan vergroot je daarmee de kans op een woningbrand. Het is een kleine moeite die je erg veel kan opleveren.

Tevens lees je de laatste tijd veel over niet-originele laders voor telefoons, tablets en allerlei andere apparatuur. Deze laders zijn niet voor niets zo goedkoop. Onderdelen kunnen van een mindere kwaliteit zijn gefabriceerd en dat heeft weer impact om te brandbestendigheid van de lader. Ons advies is dan ook; koop altijd originele laders.

De CV-ketel en meterkast

Dit is apparatuur die constant aan staat. Vooral oude CV-ketels kunnen brandgevaarlijk zijn. Ons advies bij deze ruimtes is om hier een rookmelder bij te plaatsen en te onderzoeken of uw CV ketel brandgevaarlijk is.

Koken op gas

Bij het koken op gas kan veel misgaan. Brandbare spullen en ruime kleding in de buurt van het fornuis kunnen vlam vatten tijdens het koken of de vlam kan in de pan schieten. Wees altijd op uw hoede en zorgt voor een blusdeken en klein blussertje in de buurt van de keuken

Open vuur

Open vuur is alleen aan te raden in een gecontroleerde situatie zoals een open haard. En dan nog blijft het opletten. Bij een open haard is het bijvoorbeeld nodig om te zorgen voor een schoongeveegde schoorsteen. Ook is het belangrijk dat u er een emmertje zand naast legt om een eventuele brand te kunnen blussen. Blus een haardbrand nooit met water in verband met de hoeveelheid stoom dat vrijkomt!

Aantal woningbranden

In 2020 vielen er 32 dodelijk slachtoffers door fatale woningbranden. Dit is een stijging ten opzichte van de 22 dodelijke slachtoffers die vielen in 2019.

Wat gebeurt er tijdens een woningbrand?

Er komt ontzettend veel hulp op gang zodra het alarmnummer is gebeld. De brandweer komt langs en Stichting Salvage wordt ingeschakeld om de eerste praktische hulp te bieden en het eerste contact met uw verzekeraar te leggen. Daarna zal alles via uw verzekering worden geregeld.

Althans dat is hoe het zou moeten lopen. U doet er verstandig aan om bij een woningbrand altijd een onafhankelijke contra-expert mee te laten kijken. Hier betaalt u niets voor omdat deze kosten gedeclareerd worden op uw verzekering. Onafhankelijke contra-expertise kan u een hoop geld en financiële problemen besparen. Tevens kan een onafhankelijke contra-expert het herstel van de brandschade coördineren. Zo heeft u voor de hele brandschade van begin tot eind één aanspreekpunt.

Wil u hulp bij uw woningbrand? Meld vandaag nog uw schade bij ons!

Deel deze informatie

Onze artikelen

Artikelen gerelateerd aan brandschade in of rondom de woning. We geven informatie over wat u kunt doen, wat een contra-expert voor u kan doen en hoe we ervoor zorgen dat u een geoptimaliseerde schadevergoeding ontvangt die beter bij uw schade past.