Brandlucht in huis

Misschien kent u het wel, u heeft iets aan laten branden in de oven, magnetron of wellicht is er sprake geweest van een klein brandje. Gelukkig is niet het hele huis in vlammen opgegaan! Daarentegen kunt u wel last hebben van een flinke brandlucht in huis. Dit kan heel vervelend zijn want met luchten en ventileren gaat de brandlucht lang niet altijd weg.

Niets verbrand en toch een brandlucht

Als niets in uw huis verbrand is en er hangt toch een brandlucht, dan dient u dit eerst goed te onderzoeken. Komt de brandlucht van buiten of binnen? Als het van binnen komt kijkt u verder of de stoppen zijn doorgeslagen. Zo ja, dan is er iets mis met een apparaat of stopcontact. Controleer per groep uw apparatuur want er kan sprake zijn van brandgevaar.

Ook komt het voor dat de oven wel eens wordt vergeten uit te zetten of het vuur van het gasfornuis nog aan het branden is. Zeer gevaarlijke situaties die niet te lang moeten aanhouden, hier kunnen keukenbranden door ontstaan.

Is de oorzaak nog niet gevonden? Dan kan het ook de airco of mechanische ventilatie zijn. Bij een onjuiste werking kan deze een brandlucht verspreiden door de hele woning. Als de oorzaak dan nog niet gevonden is kunt u het beste een specialist inschakelen die voor u een luchtonderzoek of geuronderzoek kan uitvoeren.

Bellen voor hulp bij brandschade
Wat is de oorzaak van uw brandschade? *

Wij helpen u met het vaststellen van brandschade. Schakel ons in om er achter te komen of u de juiste vergoeding ontvangt. Let op: Onze expertise is alleen kosteloos voor particulieren met een inboedel- of opstalverzekering.

Bent u verzekerd? *
Is de schade-expert langs geweest? *
Wilt u uw schade toelichten? *

Brandlucht verwijderen uit huis

Hoe verwijderd u een brandlucht uit huis? Op het internet zijn verschillende methodes te vinden. Wij hebben deze niet getest maar we willen ze u niet onthouden. Het zijn een soort ‘oma weet raad’ tips bij brandlucht in huis.

Als eerste wordt aangeraden om af te stoffen. Op zich best logisch omdat stof vrijwel overal bij kan komen. Denk aan het binnenwerk van de magnetron of een lamp dat heel heet wordt. Er kan dan een brandlucht vanaf komen door het stof wat verbrand. Dus stof alles af, zet de ramen open en ga overal met een sopje langs.

Een andere tip is om aan de slag te gaan met een paar laurierblaadjes. Er wordt aangeraden om deze op een schoteltje te verbranden. Het schijnt dat laurierblad een geurneutralisator is. Daarentegen vinden wij het niet verantwoord om in huis dingen te verbranden op schoteltjes, in wasbakken etc.

Brandlucht verwijderen door middel van een laagje water met koffie is er ook één die wij tegenkwamen. We durven niet te zeggen of dit werkelijk klopt, maar een hele effectieve bewezen behandeling is toch wel om de brandlucht te verwijderen met ozon.

Brandlucht verwijderen met ozon

Ozon heeft als resultaat dat het nare geuren letterlijk afbreekt. Het werkt op moleculair niveau en de lucht in een kamer wordt hiermee gesteriliseerd. Het vereist echter wel speciale apparatuur en is daarom niet een methode die u zelf ‘even’ kunt proberen. U dient hiervoor vakmensen in te schakelen. Ook al is deze methode erg effectief, het is wel verstandig om de oorzaak van de brandlucht achterhaalt te hebben. Wanneer de ozonbehandeling klaar is, wilt u namelijk niet dat er alsnog nieuwe brandlucht ontstaat in uw huis.

Complete aanpak van brandschade

Heeft u te maken met een grote brandschade die vanaf de schademelding tot en met het herstel moet worden verholpen? Wij kunnen u van dienst zijn. Wij zorgen er eerst voor dat de schadevergoeding in orde is en niet te laag uitkomt. Dit is onze specialisatie, namelijk ‘contra-expertise’. Vervolgens zullen we het herstel van de brandschade coördineren. Handig, want zo heeft u slechts 1 aanspreekpunt voor uw complete schade.

Deel deze informatie

Onze artikelen

Artikelen gerelateerd aan brandschade in of rondom de woning. We geven informatie over wat u kunt doen, wat een contra-expert voor u kan doen en hoe we ervoor zorgen dat u een geoptimaliseerde schadevergoeding ontvangt die beter bij uw schade past.