Brand door zonnepanelen

Best een onprettig idee dat de zonnepanelen op uw dak voor woningbrand kunnen zorgen. Het is daarom van belang dat u de juiste maatregelen treft. Wat deze maatregelen zijn bespreken we verder op in dit artikel. Gelukkig veroorzaken zonnepanelen nog niet heel vaak brand maar toch, iedere keer dat het gebeurd is simpelweg een keer te veel.

Verschillende soorten zonnepanelen

Er bestaan verschillende systemen zonnepanelen. Het in-dak systeem en het op-dak systeem. Het in-dak systeem is het systeem waar het risico op brand het grootst is. De zonnepanelen zitten direct op het dak zonder enige tussenruimte en de isolatie ligt er vlak onder. Alle kabels en connectoren zullen dus goed moeten worden afgeschermd om brand te voorkomen. De dakisolatie dient ook van een onbrandbare soort zijn. Kleine maatregelen die flink wat narigheid kunnen voorkomen. Om het risico te verminderen kunt u er ook voor kiezen om geen in-dak zonnepanelen te laten installeren maar op-dak zonnepanelen. Het nadeel daarvan is wel dat deze esthetisch minder aantrekkelijk zijn.

Bellen voor hulp bij brandschade
Wat is de oorzaak van uw brandschade? *

Wij helpen u met het vaststellen van brandschade. Schakel ons in om er achter te komen of u de juiste vergoeding ontvangt. Let op: Onze expertise is alleen kosteloos voor particulieren met een inboedel- of opstalverzekering.

Bent u verzekerd? *
Is de schade-expert langs geweest? *
Wilt u uw schade toelichten? *

Goede installatie van zonnepanelen

Wist u dat zonnepanelen door iedereen geïnstalleerd mogen worden? U mag het ook zelf doen. Echter, zoals we net al aangaven is het belangrijk dat er goed gelet wordt op de isolatie, kabels, connectoren e.d. U kunt bijvoorbeeld connectoren van verschillende fabrikanten gebruiken, maar dat kan later leiden tot brand. Dit soort weetjes kunnen van groot belang zijn voor de veiligheid van uw zonnepanelen. Laat de installatie daarom altijd over aan een bedrijf die zich hierin gespecialiseerd heeft. Er is helaas geen keurmerk beschikbaar waardoor het lastig te ontdekken is welk bedrijf de juiste kennis heeft. U wil namelijk geen bedrijf inschakelen die de installatie van zonnepanelen er ‘even bij doet’.

De omvormer kan brandgevaarlijk zijn

Zorg voor een kwalitatief goede omvormer. Ook dit kan u een hoop narigheid besparen. Daarnaast dient een omvormer nooit in een kast te worden verstopt. Deze heeft namelijk luchtcirculatie nodig om de warme lucht weg te geleiden. Soms wordt een omvormer om die reden zelfs buiten geplaatst, maar dat is lang niet altijd het geval. Mocht u de omvormer binnenhuis hebben geïnstalleerd, plaats er dan een rookmelder in de buurt zodat u altijd zo snel mogelijk wordt gewaarschuwd bij brand.

Brandschade melden bij uw verzekering

Het is belangrijk te letten op de polisvoorwaarden van uw verzekering. Sommige opstalverzekeringen sluiten brand door zonnepanelen uit in de polisvoorwaarden. Als er dan brand uitbreekt, dan bent u niet gedekt. Dit doen verzekeraars puur vanwege het grotere risico op brand. Dus even de kleine lettertjes erop nalezen.

Is er wel dekking voor de brandschade door de zonnepanelen, maar werkt de verzekering niet goed mee met de schadeafhandeling? In dat geval is het belangrijk om zo snel mogelijk onze contra-expert in te schakelen.

Wij stellen kosteloos een onafhankelijk rapport op en bespreken deze met uw verzekeraar. Zo komt de juiste vergoeding naar boven die past bij de brandschade door de zonnepanelen. Wacht alleen niet te lang want er moeten al snel belangrijke keuzes worden gemaakt door u en uw verzekeraar die later lastig zijn terug te draaien. Onze medewerkers zitten voor u klaar!

Deel deze informatie

Onze artikelen

Artikelen gerelateerd aan brandschade in of rondom de woning. We geven informatie over wat u kunt doen, wat een contra-expert voor u kan doen en hoe we ervoor zorgen dat u een geoptimaliseerde schadevergoeding ontvangt die beter bij uw schade past.