brandschade aan uw woning? Wij bieden hulp met de verzekering

Het belang van een verzekering tegen brandschade aan de woning, komt voort uit de hoge kosten die dit soort schades met zich meebrengen. Zeker met de wetenschap dat brand zich snel kan verspreiden en grote verwoestingen kan aanrichten, is een goede verzekering voor uw woning geen overbodige luxe. Als er sprake is van brandschade in de woning, kan een contra-expert u kosteloos bijstaan om de juiste vergoeding te verkrijgen.

Wat dekt de verzekering na brand in de woning?

Opstalverzekering

De opstalverzekering dekt alle brandschade tot de herbouwwaarde van de woning. Schade door brand én blussen is hierin ook meegenomen. Bij koopwoningen is deze verzekering meestal in combinatie met de inboedelverzekering verkrijgbaar. Dit pakket wordt ook wel de woonhuisverzekering genoemd. Koopwoningen met een hypotheek zijn verplicht om deze verzekering af te sluiten

Inboedelverzekering

De inboedelverzekering vergoedt de schade aan uw meubels, kleding en andere huishoudelijke onderdelen. Het gaat over de spullen die niet nagelvast in de woning staan. U kunt dan denken aan alle losse spullen in huis, maar ook de zwevend gelegde vloer valt onder de inboedelverzekering.

Het is belangrijk te benadrukken dat:

 • Niet elke verzekeraar dezelfde schade dekt.
 • Ook verschillen de vergoedingsbedragen per verzekeraar.

Door bewust te zijn van wat wel en niet gedekt is binnen uw verzekeringspolis, kan men verrassingen en hoge kosten na brand voorkomen. Het blijft daarom raadzaam om polisvoorwaarden goed te controleren en indien nodig, aanvullende verzekeringen af te sluiten voor een optimale dekking.

Ik heb een huurwoning

Als u een woning huurt, dan heeft u alleen een inboedelverzekering nodig. De opstalverzekering moet worden geregeld door de verhuurder. Mocht er een keer woningbrand ontstaan, dan zal de verzekeraar de schadeclaim voor wat betreft de opstal afhandelen met uw verhuurder. Ook zult u zelf nieuwe woonruimte moeten vinden. De kosten voor deze woonruimte wordt vergoed door uw inboedelverzekering.

Bellen voor hulp bij brandschade
Wat is de oorzaak van uw brandschade? *

Wij helpen u met het vaststellen van brandschade. Schakel ons in om er achter te komen of u de juiste vergoeding ontvangt. Let op: Onze expertise is alleen kosteloos voor particulieren met een inboedel- of opstalverzekering.

Bent u verzekerd? *
Is de schade-expert langs geweest? *
Wilt u uw schade toelichten? *

Verzekeren voor brand in huis

Hoe kies je de juiste brandverzekering?

De juiste brandverzekering kiezen vereist overweging van meerdere factoren:

 • Bepaal de waarde van je eigendommen: Zo kun je de juiste verzekerde som vaststellen.
 • Lees de polisvoorwaarden: Ga na welke gevallen wel en niet gedekt zijn.
 • Vergelijk aanbiedingen: Kijk niet alleen naar de premie, maar ook naar wat er gedekt wordt en onder welke voorwaarden.
 • Controleer op eigen risico: Sommige polissen hebben een hoog eigen risico, wat invloed heeft op de uitkering bij schade.

Het is aan te raden om gebruik te maken van onafhankelijke vergelijkingssites of een verzekeringsadviseur te raadplegen om een weloverwogen keuze te maken.

Schadeclaim indienen

Stappen om een schadeclaim in te dienen bij brandschade

 1. Vul het schadeformulier volledig in: Zorg ervoor dat alle gegevens op het formulier correct zijn ingevuld.
 2. Maak foto’s van de schade: Voor uw eigen administratie. Dit kan niet als bewijs voor uw verzekering dienen. Hiervoor moet een schade-expert van de verzekering zelf de brandschade zien. Begin dus niet alvast met het opruimen van de schade!
 3. Verzamel gegevens van eventuele getuigen: Namen en contactgegevens kunnen belangrijk zijn.
 4. Verzamel alle bonnen en rekeningen: Bonnen van aankopen, reparaties of vervangingen zijn belangrijk voor de claim.
 5. Houd een logboek bij: Noteer alle relevante gebeurtenissen en kosten gerelateerd aan de brandschade.
 6. Overleg niet alleen met uw verzekeraar: Schakel een contra-expert in om uw rechten te beschermen.

Vergoedingen en dekking

Wat wordt vergoed bij brandschade?

 • Maximale herbouwwaarde: De opstalverzekering vergoedt de kosten van de herbouw van de woning tot maximaal de herbouwwaarde.
 • Schade door blussen: Niet alleen de brand maar ook de schade als gevolg van bluspogingen valt onder de dekking.
 • Extra kosten: Vaak worden extra kosten vergoed zoals voor tijdelijk onderdak, contra-expertise en opruimingswerkzaamheden.

Uitsluitingen en beperkingen van de dekking

 • Opzettelijke brandstichting: Schade door opzettelijk veroorzaakte brand wordt niet vergoed.
 • Roekeloos gedrag: Schade veroorzaakt door roekeloosheid kan leiden tot uitsluiting van vergoeding.
 • Achterstallig onderhoud: Indien achterstallig onderhoud de oorzaak is van de schade, kan dit reden zijn voor uitsluiting.

Verzekeraars hanteren deze uitsluitingen om misbruik tegen te gaan en het risico te beheren. Het is zeer belangrijk voor verzekerden om zich bewust te zijn van deze beperkingen om verrassingen bij het claimen te voorkomen.

Expertise en schadebeoordeling

Het belang van contra-expertise bij brandschade aan de woning

 • Onafhankelijke schadevaststelling: Een contra-expert biedt een onafhankelijk oordeel over de schade, onafhankelijk van de verzekeraar.
 • Belangenbehartiging: De contra-expert behartigt de belangen van de verzekerde en zorgt ervoor dat deze een eerlijke schadevergoeding krijgt.
 • Expertisekennis: Contra-experts hebben vaak specifieke kennis van schadegevallen en kunnen hierdoor de omvang van uw brandschade beter inschatten.
 • Ondersteuning: Na een traumatische gebeurtenis zoals een brand biedt een contra-expert ondersteuning en neemt uw zorgen uit handen.

Hoe verloopt het proces van schadebeoordeling?

 • Schademelding: Na een brand meldt de verzekerde dit bij zijn verzekeraar.
 • Eerste beoordeling: Een expert van de verzekeraar beoordeelt de schade en stelt een rapport op.
 • Inschakelen contra-expert: De verzekerde kan ook zelf een contra-expert inschakelen voor een tweede schadevaststelling.
 • Rapportage: De contra-expert maakt ook een schaderapport waarin hij zijn bevindingen en advies uitbrengt.
 • Onderhandeling: Op basis van beide rapporten wordt er onderhandeld over de hoogte van de schadevergoeding.

Het inschakelen van een contra-expert kan in veel gevallen leiden tot meningsverschillen over de uitkering. Het komt regelmatig voor dat onze contra-experts zorgen dat verzekerden hun rechtvaardige vergoeding ontvangen, zelfs in gevallen waar de verzekeraar aanvankelijk weigerde te betalen. Heeft u ook te maken met brandschade in uw woning en komt u er niet uit met uw verzekering? Schakel dan onze contra-expertise in.

Deel deze informatie

Onze artikelen

Artikelen gerelateerd aan brandschade in of rondom de woning. We geven informatie over wat u kunt doen, wat een contra-expert voor u kan doen en hoe we ervoor zorgen dat u een geoptimaliseerde schadevergoeding ontvangt die beter bij uw schade past.