Brandschade beperken

Het beperken van brandschade kan u een hoop onkosten besparen, maar hoe doet u dat? Brandschade beperken kan door bijvoorbeeld preventief te werk te gaan. Hier willen we het dan ook hoofdzakelijk over hebben, maar wat doet u als de brandschade al is aangericht? Dan kunt u de schade nog beperken met een onafhankelijke expert. Hoe dat zit leggen wij u verderop uit.

Brandschade beperken door preventief handelen

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zo ook in dit geval. Niemand wil te maken krijgen met brandschade maar door preventief te handelen kunt en heel veel risico op brandschade wegnemen of beperken. Hieronder staan de preventieve maatregelen.

Bellen voor hulp bij brandschade
Wat is de oorzaak van uw brandschade? *

Wij helpen u met het vaststellen van brandschade. Schakel ons in om er achter te komen of u de juiste vergoeding ontvangt. Let op: Onze expertise is alleen kosteloos voor particulieren met een inboedel- of opstalverzekering.

Bent u verzekerd? *
Is de schade-expert langs geweest? *
Wilt u uw schade toelichten? *

Zorg voor rookmelders in uw gehele woning

Rookmelders kunnen letterlijk levens redden. Er zijn verschillende soorten en maten maar één ding is zeker, ze hoeven niet duur te zijn om effectief te werken. Naast dat het in de eerste plaats levens kan redden, beperkt het ook de brandschade. U bent namelijk direct alert wanneer er brand in uw woning ontstaat en u kunt meteen adequaat reageren. Iedere verdieping dient voorzien te zijn van rookmelders. Plaats deze op strategische plaatsen.

Brandblussers en branddekens

Ook brandblussers en branddekens kunt u op strategische plekken plaatsen. Denk daarbij aan de keuken, de meterkast en op zolder ivm allerlei apparatuur. Wilt u in de keuken blusmiddelen plaatsen om brandschade te beperken? Zorg dan dat deze blusmiddelen geschikt zijn voor het blussen van olie- en vetbranden! U mag een vlam in de pan nooit blussen met water. Daar wordt het alleen maar erger van.

Liever geen afzuigkap

Over keukenbranden gesproken. Wanneer u de keuken wil vernieuwen, is het misschien ook verstandig om geen afzuigkap meer te installeren. Wanneer de afzuigkap niet goed schoongemaakt wordt en de vlam vliegt in de pan, kunnen de vetten in deze afzuigkap dienen als brandstof en kan het hele kanaal voor de afzuiging in de brand vliegen. Als brandschade beperkende maatregel zou u dan kunnen kiezen voor een kookplaat met geïntegreerde afzuiging. Vlammen gaan omhoog en niet omlaag. Er bevindt zich geen potentieel brandstof meer boven het kookgedeelte.

Rol verlengsnoeren helemaal uit

Het is bij een haspel erg belangrijk dat u de kabel helemaal uitrolt. Bij een te hoge stroombelasting ontstaat er te veel warmte waardoor er brand kan optreden.

Sluit altijd de deuren

Mocht er ooit brand ontstaan, dan blijft de brand en de bijbehorende brandschade veelal beperkt. Een deur kan een brandvertraging van ongeveer 20 minuten opleveren. Het is dus een goede gewoonte om altijd de deur achter u te sluiten.

Reinig altijd de filters van de droger

Een andere hele belangrijke brandschade beperkende maatregel is om áltijd de filters van uw droger schoon te maken, na echt elke droogbeurt. Het stof en plus dat daar na elke droogbeurt te vinden is, is ontzettend brandbaar. Het gaat dan ook geregeld mis met de wasdroger. Droog altijd met schone filters!

Stel een vluchtplan op voor het hele gezin

Het lijkt zo makkelijk maar als er brand uitbreekt is het toch nog best lastig om tijdens alle commotie juist te handelen. Ook wanneer er een flink rookgordijn is ontstaan, kan het best desoriënterend zijn om de weg in uw eigen huis te vinden. Oefen het vluchtplan met uw gezin.

Zijn uw verzekeringen nog op orde?

Uw brandschade beperken betekent ook het ontvangen van de juiste vergoeding voor brandschade wanneer er ooit een brand zou plaatsvinden. U kunt zich daarop goed voorbereiden door te kijken of u op dit moment de juiste verzekeringen heeft afgesloten en of het verzekerd bedrag nog wel klopt.

Heeft u zonnepanelen? Even extra goed opletten

Sommige opstalverzekeringen dekken de schade bij brand door zonnepanelen niet (helemaal). Let daar even extra op bij het afsluiten of controleren van uw verzekering.

Brandschade beperken met een onafhankelijke expert

Heeft u brandschade opgelopen? Dan lijkt het erop dat de brandschade niet verder te beperken valt want het kwaad is immers al geschied. Toch is hier nog veel mogelijk. U schakelt namelijk de verzekering in en zij vergoeden uw schade.

Als u puur uit gaat van de verzekering, kan het gebeuren dat u veel schadevergoeding misloopt. U zult daardoor een deel van het schadebedrag uit eigen zak moeten betalen. Dit kan een flinke schadepost voor u zijn.

Gaat u naast de schade-expert van de verzekering ook een onafhankelijke expert inschakelen, de contra-expert, dan wordt er in 95% van de gevallen een hogere vergoeding uitgekeerd. U hoeft dus (aanzienlijk) minder uit eigen zak te betalen. De brandschade wordt hiermee voor u beperkt. Schakel direct onze contra-expert in en meld bij ons uw schade.

Deel deze informatie

Onze artikelen

Artikelen gerelateerd aan brandschade in of rondom de woning. We geven informatie over wat u kunt doen, wat een contra-expert voor u kan doen en hoe we ervoor zorgen dat u een geoptimaliseerde schadevergoeding ontvangt die beter bij uw schade past.